νΚΑ Θεσσαλονίκης

για την αντικαπιταλιστική επανάσταση και την κομμουνιστική απελευθέρωση

  • 5ο συνέδριο νΚΑ: Θέσεις-διάλογος-εκδηλώσεις-αποφάσεις

  • Ανακοίνωση για τον πόλεμο

  • Αφίσα ΝΑΡ-νΚΑ

  • Kατηγορίες

  • Πρόσφατα άρθρα

  • Αρχείο

  • Σελίδες του blog

  • Επικοινωνία

    Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω του mail μας: nkathes@gmail.com
  • εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις

    Προστεθείτε στους 9 εγγεγραμμένους.
  • Στατιστικά

    • 46.434 hits

Μέρα μνήμης και αγώνα η μαύρη επέτειος του χουντικού πραξικο πήματος | Ανακοίνωση ΝΑΡ

Posted by νΚΑ Θεσσαλονίκης στο 21 Απριλίου, 2024

Μέρα μνήμης και αγώνα η μαύρη επέτειος του χουντικού πραξικοπήματος

Η μαύρη επέτειος του χουντικού πραξικοπήματος είναι μέρα μνήμης για την στρατιωτική δικτατορία που επέβαλλαν την 21η Απριλίου 1967 το κεφάλαιο και οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ προκειμένου να βάλουν φραγμό στο ανερχόμενο λαϊκό κίνημα και στηρίξουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στη Μ. Ανατολή, στο πλευρό του Ισραήλ και συνολικότερα. Όταν το αντιλαϊκό μετεμφυλιακό καθεστώς δεν μπορούσε πλέον να πνίγει τον λαό, την εργατική τάξη και τη νεολαία που διψούσαν για μια καλύτερη ζωή, η άρχουσα τάξη και οι ΗΠΑ ανέθεσαν στους χουντικούς ακροδεξιούς αξιωματικούς το πραξικόπημα.

Η στρατιωτική χούντα 1967-74 ήταν συνεχιστής του αντικομμουνιστικού μετεμφυλιακού καθεστώτος και βασίστηκε στα στηρίγματά του, τον κρατικό μηχανισμό, μηχανισμούς καταστολής και παρακράτους, τους δικαστές, τον στρατό, την Εκκλησία, τον εργοδοτικό «συνδικαλισμό». Στήριξε τα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Για αυτό είχε την αμέριστη υποστήριξη ΣΕΒ, εφοπλιστών, τραπεζών, επιμελητηρίων, διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Η Χούντα ταυτίστηκε με τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ με τον οποίο ήταν δεμένη μέσα από τους μηχανισμούς του ΝΑΤΟ και της CIA.

Οι δυνάμεις της Αριστεράς, του κομμουνιστικού κινήματος και της επαναστατικής δράσης έδωσαν πρωτοπόρα και ηρωική μάχη, αφήνοντας πίσω τις προδικτατορικές κοινοβουλευτικές αυταπάτες. Παλέψαν μαζί με κάθε δημοκρατική και ασυμβίβαστη φωνή για να υπερασπιστούν το ψωμί, τα δικαιώματα, την ελευθερία, τη γη και τη δημοκρατία. Αυτοί οι αγώνες, με κορυφαία στιγμή τη νεολαιίστικη εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973, αλλά και το χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο, που άνοιξε τον δρόμο για την τουρκική εισβολή και κατοχή, οδήγησαν τη Χούντα σε κατάρρευση.

Τα αδικαίωτα αιτήματα της αντιδικτατορικής πάλης είναι σταθερά επίκαιρα σε όλη τη Μεταπολίτευση. Παρά τις δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις, το πολιτικό σύστημα και ο κόσμος του κεφαλαίου προσπαθούν να επιβάλλουν τον αυταρχισμό με κοινοβουλευτικό μανδύα, για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους με την εκμετάλλευση των εργαζομένων, αλλά και με τη συμπόρευση με τον ιμπεριαλισμό ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που σήμερα, μαζί με την αντιλαϊκή πολιτική και το δέσιμο στην ιμπεριαλιστική μηχανή του πολέμου, το πολιτικό σύστημα και τα επίσημα ΜΜΕ να προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία. Να αποσυνδέσει τη Χούντα από τα συμφέροντα του κεφαλαίου, να αθωώσει τις πολιτικές δυνάμεις που την στήριξαν ή ανέχτηκαν, να διαγράψει τον αντιδικτατορικό αγώνα και ειδικά το Πολυτεχνείο, να αθωώσει τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, τους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές. Σε αυτά τα πλαίσια οι δυνάμεις της διαχείρισης της αντιλαϊκής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας αποφεύγουν να θίξουν τον ρόλο ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, όπως αποφεύγουν και το αίτημα της αποχώρησης από το ΝΑΤΟ. Είναι ανιστόρητο και ασυγχώρητο λάθος για την Αριστερά, η πρόσφατη θέση του ΚΚΕ ότι δεν εμπλέκονται οι ΗΠΑ στο πραξικόπημα. Καμιά εκλογική πολιτική σκοπιμότητα δεν δικαιολογεί μια τέτοια θέση ιδεολογικού αφοπλισμού του λαϊκού κινήματος.

· Ο λαός δεν ξεχνά τη Χούντα, τα εγκλήματά της, τα άνομα συμφέροντα που υπηρέτησε.

· Τιμή σε όσους αγωνίστηκαν, μπήκαν στην παρανομία, συνελήφθησαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν, έδωσαν τη ζωή τους στον αντιδικτατορικό αγώνα, αυτή την πολύτιμη παρακαταθήκη και πηγή λαϊκής αυτοπεποίθησης στη σημερινή σκληρή εποχή.

· Ο αγώνας για δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο, τον εθνικισμό συνεχίζεται. Είναι δεμένος με την πάλη για μια άλλη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, με τον πλούτο και την εξουσία στα χέρια των εργαζομένων και του λαού.

· Να φύγουν οι βάσεις και οι αμερικανονατοϊκές δυνάμεις. Να βγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Αποδέσμευση από την ΕΕ και το Ευρώ. Να σταματήσει η εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Γάζα. Να τερματιστεί η Κατοχή στην Κύπρο, κάτω οι εθνικισμοί, έξω οι βρετανικές βάσεις και όλοι οι στρατοί από το νησί.

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

21/4/2024