νΚΑ Θεσσαλονίκης

για την αντικαπιταλιστική επανάσταση και την κομμουνιστική απελευθέρωση

 • Camping Αναιρέσεις 2014

 • Αναιρέσεις #17

 • Αφίσα ΝΑΡ-νΚΑ

 • Kατηγορίες

 • Πρόσφατα άρθρα

 • Αρχείο

 • Σελίδες του blog

 • Επικοινωνία

  Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω του mail μας: nkathes@gmail.com
 • εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις

  Μαζί με 9 ακόμα followers

 • Στατιστικά

  • 44,878 hits
 • Advertisements

Κατάληψη ΕΥΑΘ: αγώνας για αυξήσεις και προσλήψεις

Posted by νΚΑ Θεσσαλονίκης στο Ιανουαρίου 19, 2009

Της Στέλλας Σουνδουλουνάκη

Μαύρες κορδέλες αντικατέστησαν τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια στο κτίριο της ΕΥΑΘ στην πλ. Συντριβανίου στη Θεσσαλονίκη από τη Δευτέρα καθώς οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου στα πλαίσια των κυλιόμενων 24ωρων απεργιών που ξεκίνησαν.

Η απεργία αυτή είναι η κλιμάκωση κινητοποιήσεων που είχαν αρχίσει από τις 7/12 με αποχή από υπερωρίες. «Από τις 7/12, λόγω των κινητοποιήσεων, το σύνολο σχεδόν των συνεργείων ήταν ανίκανα να μεταβούν σε χώρους βλαβών και παρότι το πρόβλημα ήταν μεγάλο, η διοίκηση δεν έδειξε διάθεση συνομιλίας με τους εργαζομένους. Όλη η αιτία που μέναν καθηλωμένα τα συνεργεία στα εργοτάξια ήταν η έλλειψη προσωπικού» λέει ο Κ. Μαριόγλου, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην ΕΥΑΘ.

Τα αιτήματα των εργαζομένων: Τα αυτονόητα. Προσλήψεις τακτικού προσωπικού ίσο σε αριθμό με τους ήδη υπάρχοντες εργαζόμενους με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης  με αύξηση 3% πάνω του πληθωρισμού, διαφάνεια στη διαχείριση της εταιρίας (παύση των απευθείας αναθέσεων και ανάληψη λειτουργίας των μεγάλων εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου και του βιολογικού καθαρισμού) και μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τη στάση της διοίκησης θα τη ζήλευε κάθε εργοδότης, μιας και παρά τα τεράστια κέρδη της εταιρίας (περίπου 80% το 2008), προτείνει αυξήσεις 0% στους μισθούς για τα επόμενα 15 χρόνια! Ακόμα, αρκετές μηνύσεις εκκρεμούν σε εργαζομένους και συνδικαλιστές από το 2006, όταν επιτροπές εργαζομένων είχαν ανακαλύψει και καταγγείλει διπλο-τριπλοεγγραφές έργων και ελλείψεις χρημάτων από την εταιρία.

Παρόλο που η διοίκηση έχει καταδικαστεί σε 3 μήνες φυλάκιση για κακοδιαχείριση, τα πρόσωπα δεν έχουν αλλάξει όπως ούτε και η στάση τους απέναντι στους εργαζομένους. «Η εταιρία από το 2005 έχει προκηρύξει διεθνείς διαγωνισμούς για τις εγκαταστάσεις 5ετούς  λειτουργίας, οι οποίες ακόμη και σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Οι εγκαταστάσεις λειτουργούν με απευθείας αναθέσεις και παρά τις τελευταίες δεν υπάρχει ολοκληρωμένη λειτουργία των εγκαταστάσεων και συγκεκριμένα για το βιολογικό καθαρισμό. Τα τελευταία χρόνια η λυματολάσπη συσσωρεύεται σε ορύγματα με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της Σίνδου» προσθέτει ο Κ. Μαριόγλου.

Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΡΙΝ, 18.1.2009

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: