νΚΑ Θεσσαλονίκης

για την αντικαπιταλιστική επανάσταση και την κομμουνιστική απελευθέρωση

  • 5ο συνέδριο νΚΑ: Θέσεις-διάλογος-εκδηλώσεις-αποφάσεις

  • Ανακοίνωση για τον πόλεμο

  • Αφίσα ΝΑΡ-νΚΑ

  • Kατηγορίες

  • Πρόσφατα άρθρα

  • Αρχείο

  • Σελίδες του blog

  • Επικοινωνία

    Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω του mail μας: nkathes@gmail.com
  • εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις

    Προστεθείτε στους 9 εγγεγραμμένους.
  • Στατιστικά

    • 46.427 hits

Μαθητές νΚΑ για την πορεία στις 9/1: Συνεχίζουμε στο δρόμο του Δεκέμβρη…

Posted by νΚΑ Θεσσαλονίκης στο 8 Ιανουαρίου, 2009

 

Έρχεται η δικιά μας εποχή…

Η εξέγερση δεν τελείωσε.

Οι τελευταίες μέρες του 2008 δεν θα σβηστούν ποτέ από τη μνήμη μας. Δεν θα ξεχάσουμε το συμμαθητή μας Αλέξη Γρηγορόπουλο που δολοφονήθηκε αναίτια από αστυνομικούς στα Εξάρχεια. Ακόμα περισσότερο όμως χαραγμένη στο μυαλό μας θα μείνει για πάντα η απάντηση που δώσαμε όλοι εμείς, οι μαθητές, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, ολόκληρη η νεολαία απέναντι στην κρατική τρομοκρατία αλλά και συνολικά την δολοφονική πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Για 20 μέρες ολόκληρη η Ελλάδα συγκλονίστηκε από τις μεγαλειώδεις πορείες, τις καθημερινές κινητοποιήσεις, τις συγκρούσεις με την αστυνομία, την αμφισβήτηση της κρατικής καταστολής και το ακλόνητο αγωνιστικό ηθικό των αγωνιζόμενων.

Είμαστε σίγουροι ότι όλα αυτά δεν είναι παρελθόν αλλά αποτελούν εικόνες του μέλλοντος. Ο αγώνας μας αυτός δεν έγινε μόνο για τον άδικο χαμό του συμμαθητή μας, ούτε μονάχα για την δίκαιη αγανάκτηση απέναντι στην αστυνομοκρατία των τελευταίων χρόνων. Έχει βαθύτερες αιτίες και πατάει στο σύνολο της πολιτικής των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, που μας εξοντώνει από το σχολείο και το πανεπιστήμιο μέχρι την εργασία. Που μας αρνείται τον ελεύθερο χρόνο, μας πετά στην ανεργία και τη φτώχεια, μας αφαιρεί όλα τα δικαιώματα και στο τέλος δεν διστάζει να μας αφαιρέσει και τη ζωή. Δεν ήταν ένα “τυφλό ξέσπασμα” όπως έσπευσαν να τονίσουν τα ΜΜΕ, δεν έγινε για να εκφραστεί η “νεανική επαναστατικότητα” ούτε για “χαβαλέ”. Καταλάβαμε πια ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα καλό για το μέλλον από αυτή την πολιτική, ότι δεν μπορούμε να αφήνουμε άλλο τη ζωή μας στους “ειδικούς” και τους “αρμόδιους”, ότι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ. Για αυτό οι “μέρες του Αλέξη” θα διαρκέσουν πολύ. Για αυτό ξεκινάμε το νέο έτος με νέους αγώνες, βαδίζουμε πάλι στους δρόμους της εξέγερσης.

Το 2009 να είναι έτος αναμέτρησης.

Μέσα στις δύο μόλις βδομάδες των Χριστουγέννων και από τις πρώτες μέρες της νέας χρονιάς γίναμε μάρτυρες τόσων γεγονότων που μαρτυρούν ότι το 2009 θα είναι μια πολύ σημαντική χρονιά. Το στοίχημα βέβαια είναι αν τελικά θα βγάλει νικητές τους κυρίαρχους, τις κυβερνήσεις και τους κρατικούς μηχανισμούς, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους ιμπεριαλιστές ή τον κόσμο της εκπαίδευσης και της εργασίας, τους λαούς που αγωνίζονται και τα κοινωνικά κινήματα.

Βλέπουμε ακόμα την νέα επέμβαση του Ισραήλ στην Παλαιστίνη με την ανοχή ή και τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ. Πρόκειται για ένα έγκλημα με αμέτρητα θύματα, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, που αυξάνονται καθημερινά όσο προχωρούν οι βομβαρδισμοί και οι χερσαίες επιχειρήσεις στη λωρίδα της Γάζας, που στόχο έχει την ουσιαστική εξόντωση του παλαιστινιακού λαού και της αντίστασης του, ικανοποιώντας τα σχέδια κυριαρχίας του Ισραήλ και τις βλέψεις των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή. Είναι καθήκον για τους αγωνιζόμενους στην Ελλάδα να στηρίξουν την παλαιστινιακή αντίσταση αλλά και να στοχεύσουν ενάντια στον ντόπιο σύμμαχο των δολοφόνων, τους επίσης δολοφόνους της κυβέρνησης. Άλλωστε όπως ξέρουμε τις τελευταίες μέρες ισραηλινά χημικά χρησιμοποιεί η ελληνική αστυνομία στις πορείες και παλαιστινιακές μαντίλες φορούν οι διαδηλωτές στο δρόμο.

Την ίδια στιγμή σε όλο τον κόσμο γίνονται όλο και πιο έντονες οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο θύματα αυτής δεν πέφτουν οι τραπεζίτες και το μεγάλο κεφάλαιο που την προκάλεσε αλλά οι εργαζόμενοι που τόσα χρόνια παράγουν όλο τον πλούτο που καρπώνονται οι επιχειρηματίες. Χιλιάδες νέοι άνεργοι προστίθενται στον ήδη μεγάλο κατάλογο, οι χαμηλοί μισθοί που παίρνουν οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο μειώνονται κι άλλο, η ανασφάλεια για όλους είναι το μέλλον που υπόσχονται σε Αμερική και Ευρώπη. Ειδικά για τους νέους η κατάσταση χειροτερεύει αφού πάνω σε αυτούς υλοποιούνται όλα τα αντεργατικά μέτρα που προωθούν οι κυβερνήσεις και η εργοδοσία, όπως βλέπουμε και στη χώρα μας.

Η νέα χρονιά λοιπόν πρέπει να είναι χρονιά μάχης. Στο μέλλον που μας ετοιμάζουν ή θα μας εξοντώνουν με σφαίρες και ρουκέτες ή θα μας εκμεταλλεύονται μια ζωή στην εκπαίδευση και την εργασία. Είναι στιγμή να τους χαλάσουμε τα σχέδια.

 

Δεν φοβόμαστε την τρομοκρατία του κράτους και του παρακράτους.

Δεν μας πείθει η προπαγάνδα των ΜΜΕ.

Έχουμε καταλάβει ότι η κυβέρνηση και η άρχουσα τάξη φοβήθηκαν από τους αγώνες μας του τελευταίου διαστήματος. Ανησύχησαν γιατί κατάλαβαν ότι μια ολόκληρη γενιά όρθωσε το ανάστημα της απέναντί τους, ότι είναι μια γενιά χαμένη για το σύστημα και τους εκφραστές του. Έτσι προσπαθούν να την καταστείλουν, να την τρομοκρατήσουν και να τη φιμώσουν στρεφόμενοι στα επίσημα όργανα της τάξης, στο παρακράτος με το οποίο έχουν μόνιμη σχέση και τα αστικά ΜΜΕ που εκφράζουν πάντα τα συμφέροντά τους.

Έτσι από την πρώτη στιγμή επιτέθηκαν βίαια στις διαδηλώσεις, ειδικά στους μαθητές, με τα ΜΑΤ να χτυπούν, να ρίχνουν χημικά και να συλλαμβάνουν. Επιτέθηκαν μέχρι και τη μέρα της κηδείας και στη συνέχεια αστυνόμοι πυροβόλησαν ξανά στον αέρα. Υποτιθέμενοι “αγανακτισμένοι” πολίτες, ακροδεξιές ομάδες σε συνεργασία με την αστυνομία έκαναν την εμφάνιση τους ενάντια σε διαδηλωτές στην Πάτρα και αλλού ενώ από τύχη δεν θρηνήσαμε έναν ακόμα συμμαθητή μας νεκρό σε πυροβολισμό που έγινε στο Περιστέρι. Όμως εμείς απαντήσαμε με ακόμα μεγαλύτερη όξυνση του αγώνα μας, με ακόμη μεγαλύτερη αντοχή και μαζικότητα. Έτσι τις μέρες αυτές βλέπουμε το σχέδιο χτυπήματος του κινήματος και των αγωνιστών να περνάει μέσα από την αξιοποίηση της προβοκατόρικης επίθεσης στον αστυνομικό στα Εξάρχεια. Προσπαθούν να σπάσουν την κοινωνική αποδοχή της εξέγερσης του Οκτώβρη, να την απομονώσουν, να νομιμοποιήσουν την επίθεση σε αγωνιστές του κινήματος και ολόκληρους πολιτικούς χώρους και να δημιουργήσουν το επιθυμητό για αυτούς κλίμα τρομοκράτησης στη νεολαία και τους εργαζόμενους. Είναι λοιπόν απαραίτητο να απαντήσουμε με ακόμα μαζικότερους αγώνες, με μεγαλύτερη δυναμική και κοινωνική απεύθυνση. Γιατί αυτό που προστατεύει τα κινήματα και τα κάνει νικηφόρα είναι η συμπόρευση νεολαίας και εργαζομένων στο δρόμο και οι διεκδικήσεις τους.

Αγώνας ενάντια στη κρατική καταστολή, αγώνας ενάντια στην κυβέρνηση.

Για ένα άλλο σχολείο, μια άλλη εκπαίδευση, μια άλλη κοινωνία.

Η πάλη μας μέχρι στιγμής έχει δείξει μεγάλη αντοχή και δυναμική. Το κρίσιμο είναι να συνεχιστεί, να γίνει ένα ανυπόταχτο ρεύμα ανατροπής αυτής τη πολιτικής, ένα ρεύμα που ειδικά για τους μαθητές θα συνδεθεί με τον αγώνα ενάντια στο σημερινό σχολείο και την εξόντωση των πανελληνίων εξετάσεων, ενάντια στην εκπαίδευση της αγοράς και το μέλλον της ανεργίας. Τα αιτήματα για καταδίκη των δολοφόνων, για απελευθέρωση όλων των αγωνιστών, ενάντια στην αστυνομία και την καταστολή να συνδυαστούν με αυτά ενάντια στα μέτρα των κυβερνήσεων για την παιδεία και την εργασία. Ακόμα περισσότερο να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν και έχουμε ανάγκη. Να πούμε ότι δεν ξεγελιόμαστε από τις εξαγγελίες του προηγούμενου υπουργού παιδείας για αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στο πανεπιστήμιο ούτε του καινούργιου για διάλογο με τη νεολαία. Διεκδικούμε ένα πλαίσιο ζωής πέρα και έξω από τους νόμους και τους κανόνες του ανταγωνισμού και της αγορές, σε αντιπαράθεση με τα μέτρα και τις κυβέρνησης και της Ε.Ε.

<!–[if !supportLists]–> <!–[endif]–>ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ. Να τιμωρηθούν άμεσα οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Να καταργηθούν τα ΜΑΤ και οι ειδικές δυνάμεις καταστολής-να αφοπλιστεί η αστυνομία. Να αποφυλακισθούν άμεσα οι συλληφθέντες του κινήματος και να αρθούν οι κατηγορίες που τους απαγγέλλονται. Διεύρυνση του ασύλου σε σχολεία και χώρους δουλειάς. Διεύρυνση των λαϊκών ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

<!–[if !supportLists]–> <!–[endif]–>Να καταργηθεί η βάση του 10. Να καταργηθούν οι νόμοι της Μπολόνια: ο νόμος πλαίσιο, η αναγνώριση των ΚΕΣ, ο νόμος για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα. Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ενάντια στους οικονομικούς και εξεταστικούς φραγμούς. Ενιαίο δημόσιο και δωρεάν 12χρονο σχολείο για όλους – Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν για όλους.

<!–[if !supportLists]–> <!–[endif]–>Κανένας νέος άνεργος, κανένας νέος ανασφάλιστος, κανένας υποαπασχολούμενος. 5ήμερο-6ωρο-30ωρο με κατώτερο μισθό 1400 ευρώ για όλους. Απαγόρευση των απολύσεων, της «μαθητείας», της παιδικής και της απλήρωτης εργασίας.

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Παλλαϊκό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο:

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου, στις 18:00 στην Καμάρα

Αντιπολεμικό Συλλαλητήριο: Σάββατο 10 Ιανουαρίου στις 12:00 στο Αγ. Βενιζέλου

ΜΑΘΗΤΕΣ νΚΑ

Νέο Αριστερό Ρεύμα- νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση

www.nka.gr, www.narnet.gr, τηλ: 6972768812